Monday, 29 April 2013

Sambal Tumis Kupang (Mussels)

Semalam aku ke Pantai Remis dengan mak dan kakak aku, tengah aku jalan-jalan aku terjeling sorang pakcik tengah siram satu benda warna hijau tua, cantik pulak aku nampak benda tu, so aku pegilah dekat nak tengok apa bendanya, aku pun tanya kat pakcik tu, ini spesis siput apa pakcik cantik dan berkilat je saya tengok, pakcik tu kata kupang. (Kupang orang putih panggil mussels) Sebenarnya aku tak perah tengok kupang yang masih ada cengkerang, aku biasa tengok kupang yang dah ditanggalkan kulitnya.

So aku pun beli la dalam 5kilo, mak ai berat giler kupang ni tapi bila dah kopek sikit aje isinya. Kupang-kupang masih hidup dan fresh, bila dah masak rasanya sangat sedap dan manis, disulam pula dengan sayur kobis masak air dan sayur genjer goreng berserta ulam petai waduh-waduh cuba bayangkan makan tengah hari dalam cuaca panas bersama emak dan abah tersayang berserta adik dan kakak.

Pada asalnya aku nak campur petai, tapi aku tak jumpa pulak orang yang jual petai, bila aku tanya derang kata bukan musim petai. Melepas aku tak dapat makan petai sebab aku memang hantu petai. Ini kali pertama dalam hidup aku berjaya membuat sambal tumis, selama ni aku sering mengelak untuk membuat sambal sebab aku memang tak reti dan tak pernah menjadi, aku sering diketawakan, so aku pun patah hati.

Aku berjaya sebab mak aku yang ajar, kalau dia tak ada sebelah aku, sambal ni mesti tak menjadi, so aku mengucapkan ribuan terima kasih kat mak aku, tanpanya siapalah aku.........

Kat bawah aku tunjukkan cara-cara masak sampal tumis kupang :-

 Kulit kupang dan isi kupang
 Cili kering yang telah direbus, tujuan supaya cili kembang  senang untuk diblender dan buang kotoran

Bawang, bawang putih, belacan dan cili yang sudah diblender
 
 Bahan tadi ditumis hingga naik bau, uh uh sakit hidung.....

 Kemudian masukkan cili kering tadi

 Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa

Dan inilah hasilnya sambal tumis kupang yang ready dimakan, yum yum.....


 


No comments:

Post a Comment